Selangkah Ke Arah Visi Johor 2045

Ditulis pada : 28-02-2018

JOHOR BAHRU, 26 Feb. – Program Publisiti dan Bantahan Awam bagi Draf Rancangan Struktur Negeri Johor 2030 (Kajian Semula) diyakini mampu memperkemaskan lagi perancangan hala tuju negeri secara menyeluruh.

Menteri Besar Johor, Dato’ Mohamed Khaled Nordin berkata, kajian semula itu telah membawa kepada pembentukan Visi Johor 2045 iaitu “Johor, Kuasa Ekonomi Negara dan Serantau”.

“Visi itu mensasarkan matlamat pembangunan Johor 2030 yang jelas iaitu untuk menjadikan ‘Johor Sebagai Negeri Berkemajuan Dan Sejahtera, Yang Disokong Pertumbuhan Saksama Berasaskan Kebitaraan Daerah, Berarusperdanakan Kelestarian Dan Berpaksikan Rakyat’.

“Matlamat pembangunannya didukung oleh empat teras utama perancangan yang merangkumi prinsip-prinsip pembangunan yang inklusif, kelestarian budaya dan alam sekitar, ekonomi berdaya saing dan berdaya tahan serta persekitaran berdaya huni,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis perasmian program itu di Persada Johor, dekat sini, petang ini.

Yang turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Dato’ Azmi Rohani; Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Negeri, Datuk Ir. Hasni Mohammad; Ketua Pengarah PLANMalaysia, Rokibah Abdul Latif, dan Pengarah PLANMalaysia@Johor, Dr. Shamsaini Shamsuddin.

Menurut Mohamed Khaled, empat teras tersebut adalah “Pertumbuhan Dinamik dan Seimbang Antara Konurbasi Selatan dan Luar Konurbasi Selatan“; “Sistem Perhubungan Pengangkutan dan Infrastruktur Bertaraf Antarabangsa“; “Kesejahteraan dan Kelestarian Negeri Johor” dan “Tadbir Urus Mantap dan Berdaya Saing“.

“Menerusi empat teras itu sebanyak 33 hala tuju strategik, 77 strategi pembangunan dan 428 inisiatif pelaksanaan telah dicadangkan untuk dilaksanakan bagi mencapai matlamat pembangunan Johor 2030,” katanya.

Menurutnya lagi, adalah menjadi hasrat dan cita-cita kerajaan negeri dan rakyat Johor untuk menjayakan sebanyak mungkin pembangunan dengan teliti, terancang dan bertanggungjawab.

“Kita perlu peka dan memberi perhatian terhadap usaha untuk memastikan keseimbangan pembangunan dalam negara, dan kita akan memastikan pembangunan Johor dirancang dengan strategik sekali gus berupaya membantu melonjakkan prestasi dan pencapaiannya yang sedia ada,” katanya.

Sumber diambil daripada Jauhar