Tarikan Baharu Pelancongan Johor

Ditulis pada : 28-02-2018

Gerald (dua, kiri) mengiringi Siew Kiong (tiga, kiri) ketika menyempurnakan simbolik upacara pecah tanah.

ISKANDAR PUTERI 2 Jan. – Sunway Iskandar Extreme Park sebuah tapak sukan ekstrem yang terbesar di Johor dibina dengan nilai pelaburan kasar sebanyak RM20 juta.

Exco Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan negeri, Datuk Tee Siew Kiong berkata, projek yang dibangunkan pemaju hartanah Sunway Iskandar itu membabitkan kawasan seluas 32 ekar bagi fasa pertama.

Menurutnya, tapak sukan ekstrem itu bakal menjadi tarikan terbaharu bagi sektor pelancongan Johor khususnya sebagai destinasi penganjuran aktiviti sukan ekstrem bertaraf antarabangsa.

“Selepas projek ini siap, Johor akan memiliki sebuah Extreme Sports and Adventure Park yang pertama dan terbesar di Johor dan Singapura dan ia pada masa sama menepati hala tuju dalam Iskandar Malaysia sebagai sebuah metropolis bertaraf antarabangsa.

“Saya percaya Sunway Iskandar XPark ini bakal menarik ramai pelawat dan pelancong dalam dan luar negara khususnya peminat sukan ekstrem tidak kira aktiviti sukan ekstrem bermotor atau tidak bermotor di negeri Johor,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis pecah tanah Sunway Iskandar Extreme Park di sini, semalam.

Turut hadir Datuk Bandar Majlis Bandaraya Iskandar Puteri, Adib Azhari Daud dan Ketua MCA Bahagian Gelang Patah, Datuk Jason Teoh.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Sunway Iskandar, Gerald Soosay berkata, tapak sukan ekstrem itu terbahagi kepada beberapa jenis sukan termasuk motosikal lasak, perlumbaan basikal bukit (mountain bike) dan go-kart.

“Selain itu kita juga ada trek bagi sukan kenderaan all terrain vehicle (ATV), kereta buggy, rock climbing serta sukan air seperti kayak, jetski dan kenu.

“Pada masa yang sama kita juga mempunyai kemudahan bagi sukan futsal, badminton dan golf serta perkhemahan. Ini merupakan taman tema outdoor dan sukan sesuai untuk seisi keluarga,” katanya. – Sinar Harian
Facebooktwitter

Sumber diambil daripada Jauhar